استارت آپ چیست و چگونه راه اندازی می شود؟

استارت آپ چیست؟

طبق واژه نامه کسب و کار (www.businessdictionary.com) در تعریف این که معنی استارت آپ چیست آمده است، مرحله اولیه از چرخه حیات یک کارآفرینی است که کارآفرین از مرحله ایده به مرحله تامین مالی حرکت می کند و ساختار مبانی کسب و کار خود را بنیان می نهد و عملیات یا اقدامات تجاری خود را آغاز می کند. یک شرکت استارت آپی، شکل تازه ای از کسب وکار است که پاسخی به نیاز و درخواست احساس شده پیرامون کالا یا خدمتی است که از سوی بازار دریافت می شود. هدف از راه اندازی آن، رشد سریع در ارائه چیزی است که بتواند شکاف خاصی از بازار را پر کند.

 

 

چه شرکت هایی را استارتاپ نمی توان درنظر گرفت؟

فارغ از این که معنی استارت آپ چیست، هیچ پارامتر ثابتی نیز در این که چه نوع شرکتی را می توان در زمره استارتاپ ها قرار داد وجود ندارد؛ اما این اصطلاح معمولا برای شرکت های با تکنولوژی بالا که کالاهایی را تولید می کنند تا از تکنولوژی برای ارائه نوع جدیدی از کالا یا خدمت استفاده کنند اطلاق می شود.
به همین ترتیب، هیچ قانون مشخصی در رابطه با زمانی که دیگر شرکت خاصی، استارت آپ محسوب نمی شود، وجود ندارد. برخی پیشنهاد می کنند یک استارتاپ وقتی به یک حجم مشخص رسید، یا مسیرش به سمت سودآوری تکمیل شد، یا سطح بالایی از بودجه های سرمایه گذاری را دریافت کرد دیگر از مرحله استارت آپ گذشته است. برخی نیز معتقدند وقتی استارت آپ به یک شرکت و سازمان عمومی تبدیل شد یا به یک شرکت بزرگ تر پیوست دیگر از مرحله استارت آپی گذشته است.
این روزها این واژه را از زبان بسیاری از افراد درگیر کسب و کار می شنوید و شاید برایتان جالب باشد بدانید AirBnb، فیس بوک، و اوبر هم روزی یک استارت آپ محسوب می شدند.

استارتاپ چیست

 

اصول پایه گذاری استارتاپ ها

بعد از پرداختن به معنی استارت آپ، باید به این نکته اشاره کرد استارت آپ ها اصول اساسی دارند که شامل موارد زیر است:

 

– سریع راه اندازی می شوند

اخذ تصمیم و تغییر اولویت ها در این نوع کسب و کار به سرعت انجام می شود. رشد و گسترش کسب و کار در یک زمان محدود است و همه چیز در یک استارت آپ سریع اتفاق می افتد.

 

– بنیانگذاران

علی رغم این که تیم، تاثیر قابل توجهی بر این نوع کسب و کار دارد، اما یک استارت آپ مخلوق بنیانگذارانش است که معمولا شامل یک یا سه نفر از افرادی است که در فعالیت های این کسب و کار نقش اساسی و کلیدی دارند. بنیانگذاران این نوع کسب و کار، ایده ای دارند که می خواهند با اجرای آن تغییراتی در یک بازار ایجاد کنند و متعهد هستند که این ایده را به انجام برسانند.

 

– سرمایه گذاری

استارت آپ ها تمایل دارند که خودشان بر روی کسب و کار سرمایه گذاری کنند یا در برخی موارد سرمایه هایی از شرکا و سرمایه گذاران دیگر مانند شتابدهنده ها جذب کنند.

 

– دیدگاه جهانی

یکی از تفاوت های کلیدی یک استارت آپ و یک کسب و کار کوچک در این است که استارت آپ، ایده ای دارد که می تواند در سطح جهانی به کار گرفته شده و بازاریابی شود. در مقابل، کسب و کارهای کوچک، به یک منطقه یا بازار خاص محدود هستند. این دلیل این نکته است که چرا بسیاری از استارتاپ ها سازمان های وابسته به فن آوری ای هستند که کالاها یا خدماتی را که فقط نیاز به اتصال اینترنت دارد ارائه می کنند.

 

– محدودیت ها

از نظر منابع، اندازه و زمان ( یا ترکیبی از این سه) استارت آپ ها در مضیقه هستند.

 

– جدید

در حالی که تعریف این نوع کسب و کار در طول زمان تغییر کرده است اما هنوز از این نوع کسب و کار با صفت جدید یاد می شود. به صورتی که عموما به کسب و کارها در اولین سال های خود (حداکثر تا ۵ سال) واژه استارت آپ اطلاق می شود.

 

– حل مساله

یکی از مهمترین هدف های این نوع کسب و کار ،حل مساله ای است که از طریق کالا یا خدمت جدیدتر انجام می شود و اغلب اوقات به معنای انجام کار بدون داشتن مسیر مشخص و دستورالعمل واضح برای موفقیت نیز هست.

 

– کسب و کار ثبت شده

در واقع این نوع کسب وکارها یک مرحله بالاتر از داشتن صرفا ایده روی کاغذ هستند.

 

– فرهنگ تیمی

در حالی که هنوز بحث هایی درباره این که استارت آپ باید چند عضو داشته باشد وجود دارد اما همه موافق این مطلب هستند که صرف نظر از تعداد، همه اعضا در کنار هم تاثیر مستقیمی بر کسب و کار دارند.

 

– عدم قطعیت و اطمینان

بیشتر زوایای این نوع کسب و کار ناشناخته است و اغلب امور مربوطه ممکن است به صورت روزانه تغییر کند. ریسک و شکست در ایجاد کسب و کار مهم است و باید توجه داشت بسیاری از ایده ها و مفاهیم به نتیجه می رسند و بسیاری از آنها شکست خواهند خورد.

راه اندازی استارتاپ

چگونگی راه اندازی استارت آپ

بعد از این که به این مسئله پرداختیم که استارت آپ چیست باید به این نکته اشاره کرد واقعیت این است که هیچ روش بهترینی برای راه اندازی استارتاپ وجود ندارد و بیشتر مانند یک پدیده آزمون و خطا می ماند که از صنعتی به صنعت دیگر متفاوت است و مهمتر این که همه چیز در طی زمان تغییر می کند.
بزرگترین اشتباه بیشتر کارآفرینان این است که فکر می کنند ایده آنها قرار است دنیا را متحول کند و در طول فرایند فکر کردن، فراموش می کنند که یک ایده خلاقانه استارت آپی فقط اولین گام است.
واقعیت دیگر این است که بازار امروزه کاملا اشباع شده است و انتظارات مشتریان تا حدی بالا رفته است که با انجام کارهای ساده نمی توان آنها را راضی کرد. به خصوص اگر ایده بدون هیچ برنامه اجرایی واضح و روشنی باشد محکوم به شکست است.
مراحل زیر کمک می کند دید روشنی از مراحل راه اندازی این نوع کسب وکار داشته باشید:

 

۱.با یک ایده روشن شروع کن

برای شروع باید ایده کاملا روشنی از استارت آپ خود داشته باشید. توجه داشته باشید که ایده های بسیاری هستند که منحصر به فرد نیستند و لزوما ایده نباید تک باشد. بلکه باید نسخه بهتری از آنچه که هم اکنون در بازار ارائه می شود را برای مشتری فراهم کند تا بتواند موفق شود.
گوگل، اولین موتور جستجو نبود، فیس بوک هم اولین شبکه اجتماعی نبود بلکه آنها نسخه های بهتری از همتایان خود بودند. رمز موفقیت در این است.

 

۲.بازار را تحلیل کن

بعد از آنکه ایده خود را ارائه کردی از خودت بپرس این ایده برای چه کسی است؟
باید خصوصیات مشتریان بالقوه خود اعم از سن، جنیست، وضعیت رابطه، درآمد، سرگرمی و… را مشخص کنی و در نظر بگیری.
بسیاری از اوقات، نیاز است تا شما بر روی مشتریان خود عمیق تر شوید و نیازها، مشکلات و امیدهای مشتری خود را شناسایی کنید تا بتوانید با کالا یا خدمت خود مشکلی از وی را حل کنید. با مشتریان خود پیرامون ایده تان صحبت و بازخوردهای لازم را از وی دریافت کنید.
این تمرین خوبی برای انتخاب بازار هدف و نزدیک شدن به مشتریان آن است.

 

۳.تناسب محصول و بازار را تعیین کن

دستیابی به تناسب بازار و محصول می تواند در شروع کسب وکار چالش برانگیز باشد. زیرا نیاز به درک بازار هدف شما دارد.
همواره به این نکته توجه داشته باشید که اعتماد مشتری وقتی به دست می آید که مساله ای از مسائل وی با کالا یا خدمت شما برطرف شود.
اطمینان حاصل کنید که مساله ای که حل می کنید به اندازه کافی بزرگ باشد. اگر مساله سازمان شما ۱۰ برابر بهتر از کالا یا خدمات سنتی نمی تواند مساله مشتری را حل کند تناسب بازار و محصول شما مشکل خواهد بود. برای درک بهتر این مورد با غریبه ها، خانواده، دوستان و همکاران صحبت کنید و ببینید آیا آنها حاضرند برای کالا یا خدمت شما پول پرداخت کنند یا نه.

 

۴.تیم خوبی گردآوری کن

برای راه اندازی این نوع کسب وکار، تیمی از افراد ماهر و واجد شرایط که به شما و رسیدن به اهداف و برنامه هایتان کمک کنند گردآوری کن.
حتی بهترین ایده های کسب و کار اگر تیم درستی از افرادی که با هم همکاری کنند نداشته باشد محکوم به شکست است. در واقع، بیشترین علتی که این نوع کسب وکارها شکست می خورند این است که تیم درستی در راه اندازی آن به کار گرفته نشده است.
سه عنصر کلیدی اعضای تیم:
• همه تیم به دنبال هدف مشترک باشند.
• همه تیم به ایده مورد نظر علاقه مند باشند.
• همه برای رشد تلاش کنند زیرا تنها عامل موفقیت است.

 

۵.شبکه سازی کلید موفقیت است

فارغ از این که مدل کسب و کار شما چیست یا به چه کسانی کالای خود را خواهید فروخت، شبکه سازی می تواند برای شما موثر و سودمند باشد.
هنگام شروع استارت آپ، باید با خریداران بالقوه در رابطه با معرفی نیازها و خواسته هایشان شبکه بسازید. شبکه با افراد تاثیرگذار نیز بازخورد ارزشمندی درباره کالای شما به دست می دهد. اگر نیاز به سرمایه گذاری برای راه اندازی کسب و کار خود دارید شبکه سازی با سرمایه گذاران و دریافت دیدگاه هایشان از نوع استارت آپی که سرمایه گذاری می کنند و آنچه آنها در آن کسب و کارها ها دیده اند بسیار مهم و حیاتی است.

 

۶.رقبای خود را مطالعه و بررسی کن

لازم است که کسانی که به صورت مستقیم جزو رقبای مستقیم و غیر مستقیم کسب و کار تو محسوب می شوند را بشناسی و بدانی:
• آنها چه کسانی هستند؟
• چه تکنولوژی هایی استفاده می کنند؟
• چه میزان برای بازاریابی شان هزینه می کنند؟
و مسائلی از این دست که شناخت مناسبی از رقبا می تواند به دست دهد.
در پایان توجه داشته باش به عنوان یک کارآفرین از شکست هراسی نداشته باشد بسیاری از کارآفرینان موفق بارها شکست خورده اند تا مسیر خود را توانسته اند بیابند.

 

۵ استارتاپ موفق در ایران

در اینجا به استارتاپ های موفق در ایران اشاره خواهیم داشت:

۱. دیجی کالا

۲. اسنپ

۳. اسنپ فود

۴. کافه بازار

۵. علی بابا

استارتاپ ویکند

استارت آپ ویکند چیست؟

ممکن است برای برخی سوال پیش آمده باشد که استارت آپ ویکند چیست؟ باید گفت از آنجایی که معمولا تعطیلات آخر هفته، زمان مناسبی برای کارآفرینان و مشتاقان ایده های کارآفرینی است که به ایده های جدیدی برای کسب و کارهای جدید فکر کنند؛ استارت آپ ویکند ها، معمولا دورهمی کارآفرینان برای ارائه ایده های نو است. به طور میانگین، نیمی از شرکت کنندگان در استارت آپ ویکندها، پیش زمینه فنی یا طراحی دارند و نیمی دیگر زمینه های مرتبط با کسب و کار دارند. معمولا به مدت سه روز این دورهمی که اشتراک ایده و نظرات جدید است طول می کشد.
در این دورهمی ها یا ایونت ها، معمولا در روزهای چهارشنبه، شرکت کنندگان با بهترین ایده های خود در آن شرکت می کنند و دیگران را ترغیب می کنند تا به تیم آنها بپیوندند. در روزهای پنج شنبه و جمعه معمولا تیم ها بر توسعه مشتری، اعتبار دادن به ایده های خود، تمرین روش شناسی های مربوط به استارتاپ و ایجاد یک کالای با حداقل ماندگاری متمرکز می شوند. در روز شنبه تیم های عصر نمونه کارهای خود را ارائه می کنند و بازخوردهای ارزشمند از گروه متخصصان پنل دریافت می کنند.

استارت آپ جیست

برنامه استارت آپ ویکند

روز اول

معمولا برنامه ها به این صورت برنامه ریزی می شود که افراد حاضر در این رویداد، بین ساعت های ۵ تا ۷ بعدازظهر چهارشنبه دورهم جمع می شوند. بعد از شبکه سازی و خوردن شام، فرصت کوتاهی برای آشنایی داده می شود و سخنرانی کوتاهی درباره موضوعات کاربردی ارائه می شود. سپس مرحله مهم آتش بازی شروع می شود یعنی هر کسی در ۶۰ ثانیه ای که به وی اختصاص داده شده است نظر خود را می دهد. هیچ ارائه و سخنرانی خاصی برای روز چهارشنبه در نظر گرفته نمی شود. بعد از این که این مرحله به پایان رسید، همه شرکت کنندگان به افراد و ایده های مورد علاقه خود رای می دهند و بدین گونه ایده های برتر از طریق رای گیری انتخاب می شوند و موضوع کارها در روزهای آتی مشخص می شود. تیم ها به صورت ارگانیک شکل می گیرند، و کار را شروع می کنند.

 

روز دوم

در روز پنج شنبه تیم ها همه روز را کار خواهند کرد و وقت های استراحت برای خوردن و آشامیدن یا گوش کردن به یک یا سخنرانی کوتاه نیز در نظر گرفته می شود. مربی ها برای ارائه مشاوره های دقیق در حوزه تخصصی خود برای تیم هایی که درخواست داده اند موجود و در دسترس هستند.

 

روز سوم

در روز جمعه تیم ها از صبح تا اواسط ظهر به صورت یکسره کار خواهند کرد. آنها بسته به کالا، نمونه کار، یا ارائه خود از حول و حوش ساعت ۳ تا ۴ بعدازظهر بررسی های فنی را انجام داده و ارائه و بازنمون های خود را تمرین می کنند. بعد از این که همه داوران ارائه ها را دیدند هر تیم معمولا ۵ دقیقه وقت دارد تا به پرسش و پاسخ با داوران پرداخته و سپس داوران تیم های برتر را انتخاب کرده و جوایزی به افراد در صورت امکان اعطا خواهد شد و بدین گونه استارت آپ ویکند که تقریبا برنامه ای فشرده برای ارائه و داوری ایده هاست به پایان می رسد.

 

استارتاپ ها در رویداد استارتاپ ویکند چه نکاتی را باید درنظر داشته باشند؟

– داشتن آمادگی ذهنی از مهم ترین نکات در روز ارائه ایده است. از چند روز قبل بیان ایده در ۶۰ ثانیه را تمرین کنید تا بتوانید بهترین عملکرد را داشته باشید.

– ارتباط حرفه ای و دوستانه با اعضای تیم داشته باشید و تیم را از هر گونه جو های متشنج کننده دور کنید.

– تمامی وسایل مورد نیاز مانند لپ تاپ، شارژر و… را آماده کنید.

– ظاهری حرفه ای و مناسبی داشته باشید.

– حتما به زمانبدی ها توجه داشته باشید و از قبل برای آن ها برنامه ریزی کنید.

– از فرصتی که در اختیار شماست به خوبی استفاده کنید و دایره ارتباطات خود را قوی کنید.

– و…