هر آن چیز که باید در مورد شتابدهنده بدانید | کامل ترین مقاله اینترنت در مورد accelerator

به دنبال راه اندازی کسب و کار خود هستید و نام شتاب دهنده ها به گوش تان خورده؟ دوست دارید بدانید شتاب دهنده ها چه هستند و چگونه کار می کنند؟ در دنیای مدرن امروز که همه چیز در حال تغییر و دگرگون شدن است شتاب دهنده ها سروصدای زیادی در خصوص استارتاپ ها کرده اند که با انتخاب یک شتاب دهنده خوب می توانید کسب و کار خود را در یک مسیر هوشمندانه راه اندازی کنید. شتاب دهنده ها به طور کلی مجموعه ای از برنامه ها و خدمات هستند که هدف اصلی همگی آن ها به رشد رساندن کسب و کار های جدید یا به اصطلاح نوپا است. اما شتاب دهنده ها برای هر کسب و کاری مناسب نیستند و هر کسب و کاری هم نمی تواند از شتاب دهنده ها برای رشد خود استفاده کنند. در اصل کسب و کار هایی که در حال رشد و توسعه هستند بهترین گزینه برای شتاب دهنده ها می باشند چون به درجه ای از تکامل رسیده اند. اگر خواهان کسب اطلاعات بیشتر در این حوزه هستید کافیست چند دقیقه از وقت خود را به ما اختصاص دهید تا کسب و کارتان تبدیل به یکی از موفق ترین کسب و کارها شود.

 

۱.تاریخچه شتابدهنده های استارت آپ
۲.شتابدهنده چیست؟
۳.شتابدهنده مجازی چیست؟
۴.برای تشکیل شتاب ‌دهنده استارت آپ به چه عناصری نیاز است؟
۵.پیش شتاب دهنده چیست ؟
۶.تفاوت شتاب دهنده تخصصی و شتابدهنده عمومی
۷.شتاب دهنده کسب و کار چه تفاوتی با شتابدهنده استارتاپ دارد
۸.آشنایی با چارت سازمانی شتابدهنده
۹.هدف شتابدهنده ها چیست ؟
۱۰.شتاب دهنده چه تفاوتی با مرکز رشد دارد
۱۱.بررسی لیست خدمات شتابدهنده
۱۲.نحوه کار و پذیرش شتاب دهنده ها
۱۳.نکات مهم برای پذیرش استارتاپ در شتابدهنده
۱۴.مراحل ایجاد شتابدهنده
۱۵.لیست شتابدهنده های ایرانی
۱۶.بزرگترین شتابدهنده های خارجی

 

 

تاریخچه شتابدهنده های استارت آپ

حین کمک از شتاب دهنده استارتاپ ها بد نیست کمی درباره تاریخچه آن ها بدانید. در دنیای مدرن امروز استارتاپ ها نقش بسیار مفید و موثری در کمک به کارافرینان جوان دارند. در دنیایی که تکنولوژی حرف اول را می زند از افرادی به نام سیلیکون‌ ولی در کالیفرنیا گرفته تا بنگلور در هند به ‌دنبال ایده های فوق ‌العاده ای برای سرمایه گذاری هستند.
این سرمایه گذاری از شتاب دهنده های استارتاپ ها شروع می شود. شتاب دهنده های استارتاپی سازمان هایی می باشند که یک سری کارافرین های باتجربه و خبره آن ها را ایجاد کرده تا به شرکت ها و کسب و کار های نوپا کمک کنند. با کمک این شتاب دهنده ها افراد می توانند محصولاتشان را توسعه دهند و روز به روز موفق تر از دیروز باشند.

 

شتابدهنده چیست؟

در تعریف ساده شتاب دهنده ها باید بگوییم شتاب دهنده شرکتی است که در همان مراحل اولیه یک کسب و کار آن را تحت پوشش خود می گیرد و برای این امر از بین کسب و کارهای گزینش شده بهترین را به عنوان استارتاپ انتخاب می کنند. سپس شتاب دهنده ها با سرمایه گذاری اولیه ای که روی یک کسب و کار جدید و تازه وارد کرده اند درصدی از مالکیت آن را به خود اختصاص می دهند.
در این بین یک معامله برد برد انجام می شود و هم شرکت شتاب دهنده و هم صاحب کسب و کار هر دو به یک سود خواهند رسید. به طور ملی شتاب دهنده ها از همان ابتدا و مراحل ایجاد یک کسب و کار تمامی امکانات مالی را در اختیار صاحب کسب و کار قرار می دهند تا به خوبی ادامه ایجاد و تکامل کسب و کار ادامه یابد و بد نیست بدانید مدت زمان حضور یک کسب و کار در شتاب دهنده ها از پیش تعیین می شود.

 

شتابدهنده مجازی چیست؟

شتاب دهنده های مجازی یکی از شتاب دهنده ها می باشند و همان طور که از نام شان پیداست به صورت مجازی فعالیت می کنند. به عبارتی ساده تر شتاب دهنده های مجازی بدون حضور فیزیکی شان فرایند شتاب دهی هایشان را به صورت دیجیتال و در بستر فضای مجازی شروع می کنند.
در این بین بسیاری از صاحبان کسب و کارها فکر می کنند شتاب دهنده های مجازی به دلیل مجازی بودن شان کارایی لازم را ندارند. درحالی که این نوع از شتاب دهنده ها همانند شتاب دهنده های دیگر کارایی لازم را دارند همچنین با وجود این نوع شتاب دهنده ها در هر زمان و هر مکان می توانید بهترین خدمات را برای کسب و کار خود در بستر اینترنت دریافت کنید.

 

برای تشکیل شتاب ‌دهنده استارت آپ به چه عناصری نیاز است؟

برای تشکیل هر شتاب دهنده استار آپ به یک سری عناصر احتیاج است که ما به شرح مختصر آن ها پرداخته ایم تا اطلاعات مفیدی در خصوص تشکیل شتاب دهنده استار اپ داشته باشید. عناصر مورد نیاز در این خصوص عبارت است از :

• داشتن یک برنامه با مدت زمان مشخص مانند ۶ تا ۱۲ ماه

• داشتن گروهی از استارتاپ ها و کسب و کارهای نوپا

• داشتن گروهی از مربیان باتجربه برای حمایت و اموزش از استارتاپ ها

• داشتن یک فرایند استاندارد برای انتخاب تیم ها

• انتقال دانش به درستی و همراه با روشی نوین

 

پیش شتاب دهنده چیست؟

در تمامی شتاب دهنده ها دو نوع برنامه برای کسب و کار های نوپا یا استارتاپ ها در نظر گرفته شده است که یکی از آن ها پیش شتاب دهنده می باشد و
دیگری شتاب دهی که در ادامه به بررسی هریک از آن ها به صورت مختصر اما جامع پرداخته ایم :

• پیش شتاب دهنده

پیش شتاب دهنده ها برای استارتاپ ها و کسب و کار های کم سن و سال می باشد. در پیش شتاب دهنده فرصتی برای صاحبان کسب و کار ها ایجاد می شود تا قبل از ورود سرمایه گذار به تکامل ایده خود بپردازد.

 

• شتاب دهی

شتاب دهی ها برای استارتاپ ها و کسب و کار های بالغ تر می باشد و می توان گفت کمی از به وجود آمدن شان گذشته است. در شتاب دهی ها همچنین برنامه های ترتیب داده شده برای کسب و کار بسیار مفصل تر است.

 

تفاوت شتاب دهنده تخصصی و شتابدهنده عمومی

از دیگر شتاب دهنده ها در دنیای امروز می توانیم به شتاب دهنده های تخصصی و شتاب دهنده های عمومی اشاره کنیم. به طور کلی ساختار شتاب دهنده های تخصصی همانند ساختار شتاب دهنده های عمومی است و به عبارتی ساده تر المان های موجود در هر دو شتاب دهنده یکی است. اما مهم ترین تفاوت عمده بین این دو شتاب دهنده نوع راه اندازی کسب و کار نوپا است که شتاب دهنده تخصصی در بستر فضای مجازی و به صورت دیجیتال این امر را انجام می دهد. شتاب دهنده های تخصصی امروزه تبدیل به یکی از پرطرفدار ترین شتاب دهنده ها شده اند.

چون با استفاده از این شتاب دهنده ها در هر جای دنیا و در هر زمان می توانید کسب و کار خود را رونق بدهید بدون اینکه در دسترسی به شتاب دهنده ها مشکلی داشته باشید. چون بوده اند کسب و کارهایی که در شهر های دور کشور بوده اند و در دسترسی به شتاب دهنده ها به مشکل برخورد کرده بودند اما امروزه با وجود شتاب دهنده های تخصصی چنین مواردی دیگر وجود ندارد. از شایع ترین شتاب دهنده های تخصصی و عمومی هم برای کسب اطلاعات بیشتر می توانیم به دیموند که در زمینه ‌های سلامت، گردشگری، حمل و نقل، خرده فروشی، فینتک و اینترنت و شتاب دهنده نوین تک که در زمینه های فین تک، اینترنت اشیاء، بازی سازی و تجارت الکترونیک فعالیت می کنند اشاره کنیم که بهترین هستند.

 

شتاب دهنده کسب و کار چه تفاوتی با شتابدهنده استارتاپ دارد؟

شتاب دهنده هایی که با کسب و کار ها کار می کنند بالغ تر هستند و می توان گفت به دلیل مدل کاری شان بیشتر مشتریان شان واقعی است. البته این نوع شتاب دهنده دارای یک مشکل بزرگ می باشند و این مشکل ارتباط مستقیم با رشد کسب و کار است که در مراحل جلوتر ممکن هست به دلیل منابع انسانی و … سرمایه گذاری خود را قطع کنند.

اما شتاب دهنده های استارتاپ ها هدف شان یافتن هرچه بیشتر استارتاپ های موفق، خلق و ایجاد کردن آن ها می باشد. در تعریفی ساده تر شتاب دهنده های استارتاپ هر روزه مسئله ها و مشکلات استارتاپ ها را پیدا می کنند و سپس با استفاده از تجربه و توانایی هایشان به استارتاپ اعتبار می دهند تا موفق و پایدار شود.

 

آشنایی با چارت سازمانی شتابدهنده

وقتی به دنبال کسب اطلاعات در خصوص شتاب دهنده ها هستید بد نیست نگاهی هم به چارت سازمانی شتاب دهنده ها بیندازیم تا هر زمان که واژه چارت سازمانی شتاب دهنده به گوش تان خورد به قول معروف صفر کیلومتر نباشید و بدانید چارت سازمانی شتاب دهنده چیست. در تعریفی ساده می توان گفت چارت سازمانی شتاب دهنده عبارت است از : چگونگی تقسیم ‌کار، ‌توزیع اختیارات تصمیم ‌گیری،‌ میزان هدایت فعالیت‌ ها توسط قوانین، روش برقراری ارتباطات و هماهنگی میان واحدهای سازمانی مختلف. به طور کلی یک چارت سازمانی روش و میزان تمرکز را بر روی کسب و کار یا استارتاپ نشان می دهد.
همچنین یک چارت سازمانی شتاب دهنده به شما نشان می دهد چگونه اطلاعات کسب و کارتان در بین سطح های مدیریتی مختلف در جریان است تا روز به روز بهتر از دیروز شود. البته چارت های سازمانی یک ساختار متمرکز و یک ساختار غیر متمرکز دارند که ساختار متمرکز عبارت است از قدرت تصمیم‌ گیری در سطوح بالای مدیریت و کنترل بسیار زیادی بر بخش‌ ها. ساختار غیر متمرکز هم عبارت است از : قدرت تصمیم‌ گیری توزیع ‌شده در بخش‌ ها و زیر مجموعه‌ ها که هر یک دارای درجات متفاوتی از استقلال. در ادامه بخش هایی که یک چارت سازمانی دارد را برایتان مطرح کرده ایم :

• مدیر عامل

• معاون مالی

• معاون عملیات

• معاون بازاریابی و فروش

• معاون منابع انسانی

• مدیر تولید

• مدیر فروش

• مدیر روابط عمومی

• مدیر حسابداری

• مسئول فروش

• مسئول پرداخت

• و ….

 

هدف شتابدهنده ها چیست؟

شتاب دهنده ها شرکت هایی هستند که ایده های یک کسب و کار و استارتاپ را بررسی می کنند و در صورت مورد قبول بودن اقدام به سرمایه گذاری بر روی آن ها می کنند. بزرگ ترین هدف شتاب دهنده ها کمک کردن به کسب و کار ها و استارتاپ هایی می باشد که می خواهند ایده های موجود در سر خود را به واقعیت تبدیل کنند و پشتوانه و سرمایه ای ندارند. در این خصوص شتاب دهنده ها ایده ها را بررسی می کنند تا در اخر بهترین را انتخاب کنند.
این شتاب دهنده ها وقتی بهترین ایده را گلچین کردند مورد حمایت خود قرار می دهند که این حمایت عبارت است از دادن مبلغی پول به صاحبان کسب و کار ها. در نهایت هم صاحبان کسب و کار ها با خیالی راحت از بهترین بودن ایده شان و مبلغی که در دست دارند می توانند استارتاپ خود را راه اندازی کنند. دیگر اهداف شتاب دهنده ها عبارت هستند از :

• دستیابی به موفقیت در زمانی کوتاه

• افزایش شتاب و سرعت در کسب و کار

• وارد شدن به مرحله سرمایه گذاری به طور سریع

 

شتاب دهنده چه تفاوتی با مرکز رشد دارد؟

اگر به دنبال تفاوت شتاب دهنده ها با مراکز رشد هستید کافیست باز هم وقت با ارزش خود را در این مطلب به ما اختصاص دهید. شایع ترین و مهم ترین تفاوت بین شتاب دهنده ها و مراکز رشد چارچوب های زمانی شان می باشد. یک شتاب دهنده در یک مدت شمان مشخص و کوتاه مانند ۴ ماه بر روی یک استارتاپ کار می کند. همچنین شتاب دهنده ها یک میزان مشخصی از سرمایه به استارتاپ ها می دهند و در ازای سرمایه ای که دادن ۳ الی ۸ درصد از مالیکت شرکت را به نام خود می زنند.

این موارد درحالی است که مراکز رشد مدت زمان مشخصی برای کار بر روی یک استارتاپ ندارند و حتی یکی دوسال بر روی یک استارتاپ بدون هیچ هدف خاصی تمرکز می کنند. هدف مراکز رشد به طور کلی اماده سازی کسب و کار برای یک برنامه ی شتاب دهنده است. حتی جالب است بدانید مراکز رشد حتی با وجود سرمایه های زیادشان سهمی از استارتاپ و کسب و کار شما در ازای خدماتی که ارائه می دهند نمی خواهند و اگر هم بخواهند بسیار کم است.

 

بررسی لیست خدمات شتابدهنده

تا به اینجا با یک سری از شتاب دهنده ها آشنا شدید و جالب است بدانید هر یک از این شتاب دهنده ها خدمات متفاوتی به صاحبان کسب و کار و استارتاپ ها ارائه می دهند که با دیگری متفاوت است. به همین دلیل ما در ادامه لیستی از خدمات شتاب دهنده ها برایتان فراهم کرده ایم تا با شتاب دهنده ها بیشتر آشنا شوید و به دنبال یک شتاب دهنده خوب برای کسب و کار و یا استارتاپ خود بیوفتید. خدماتی که شتاب دهنده ها ارائه می دهند عبارت هستند از :

• ایجاد فضای کاری مناسب استارتاپی

• ایجاد برنامه های توانمند سازی و آموزشی حرفه ای

• ایجاد منتورینگ حرفه ای و هدایت در مسیر رشد

• ایجاد شتاب دهی سریع و حرفه ای

• دسترسی به کانال های جذب مشتری موثر، ارزان قیمت و ابزار های توسعه بازار

• شبکه و توان تسهیل گری در حوزه های خاص کسب و کاری

 

نحوه کار و پذیرش شتاب دهنده ها

هر یک از شتاب دهنده ها برای اینکه از یک کسب و کار یا استارتاپ تازه و نو حمایت کنند تا موفق شود شرایط خاصی دارد چون منابع انسانی و مالی آن ها بسیار محدود است. به همین منظور اگر می خواهید یک پشتوانه خوب برای کسب و کار یا استارتاپ خود داشته باشید باید با نحوه کار و پذیرش شتاب دهنده ها آشنا شوید. به همین منظور ما باز هم برای بهتر شدن کسب و کار شما نحوه کار و پذیرش شتاب دهنده ها را بیان کرده ایم که عبارت هستند از :

• گزینش و داوری : در این مرحله شتاب دهنده ها طی یک سری فراخوان اعلام می کنند که آماده انتخاب ایده های جدید و نو هستند تا بهترین را گلچین کنند.

• پرورش ایده : در این مرحله شتاب دهنده ها با تامین یک فضای کاری مناسب و زیر ساخت های لازم سعی در رشد یک استارتاپ یا کسب و کار می کنند.

• شبکه ‌سازی : در این مرحله وقتی استارتاپ یا کسب و کار به رشد رسید شتاب دهنده ها ارتباطات موثری برای کسب و کار ها و استارتاپ ها ایجاد می کنند.

• جذب سرمایه : ما می دانیم که یک استارتاپ برای رشد و حرفه ای شدن نیاز به سرمایه دارد که شتاب دهنده ها با توجه به سرمایه مورد نیاز یک کسب و کار اقدام به ارائه سرمایه به آن ها می کند.

 

نکات مهم برای پذیرش استارتاپ در شتابدهنده

با همه این اوصاف و گفته ها باید استارتاپ یا کسب و کارتان دارای یک سری ویژگی ها باشد تا بتواند وارد شتاب دهنده ها شود. به عبارتی ساده تر شتاب دهنده ها تا یک استارتاپ شرایط لازم را نداشته باشد مورد پذیرش قرار نمی دهند بنابراین باید بررسی کنید که استارتاپ تان دارای شرایط لازم می باشد یا خیر که ما در ادامه به شرح مهم ترین نکاتی پرداخته ایم که حین پذیرش استارتاپ تان در شتاب دهنده باید در خصوص آن ها اطلاعات داشته باشید.

• تجربه کاری و مدرک تحصیلی افراد تیم

• شناخت بازار

• میزان نیاز بازار

• استقرار در فضای کاری مشترک

• وجود نمونه اولیه

• توجیه اقتصادی ایده

• داشتن تیمی حرفه ای و کاربلد

• نداشتن ایده و رویاهای بزرگ و نشدنی در اینده استارتاپ

• داشتن بوم ناب حرفه ای و کامل

 

مراحل ایجاد شتابدهنده

ثبت یک شرکت شتاب دهنده دارای دو مرحله می باشد که مرحله اول شرکت شتاب دهنده باید فرایند ثبت خود را در سامانه اداره ثبت شرکت ها پیگیری کند. به عبارتی صریح تر یک شتاب دهنده باید به طور رسمی شخصیت حقوقی خود را در قالب یک شرکت تجاری ثبت کند.
در مرحله دوم شتاب دهنده باید برای گرفتن مجوز های لازم از وزارت کار در جهت فعالیت های شتاب دهندگی اش فرایند های دیگری را طی کند. در اخر هم اگر شرکت شتاب دهنده موارد بیان شده فوق را به خوبی طی کند به این معناست که مراحل ایجاد شرکت شتاب دهنده اش را به خوبی طی کرده و می تواند بر روی استارتاپ و کسب و کار شما به خوبی سرمایه گذاری کند و آن را تبدیل به یک استارتاپ معروف و پرطرفدار نماید.

 

لیست شتابدهنده های ایرانی

دوست دارید لیست شتاب دهنده های ایرانی را بدانید تا برای حرفه ای شدن کسب و کار یا استارتاپ ایرانی خود از آن ها بهره ببرید؟ دیگر لازم نیست سایت های اینترنتی را برای بررسی لیست شتاب دهنده های ایرانی زیر و رو کنید چون ما در ادامه لیست مهم ترین و بهترین شتاب دهنده های ایرانی را به ترتیب برایتان بیان کرده ایم که عبارت هستند از :

پیدایش – تهران

• آواتک – تهران

• مپس – تهران

• دیموند – تهران

• تریگ اپ – تهران

• شریف اکسلریتور – تهران

• نوپایار – تهران

• سیمرغ – تهران

• بردیا – تهران

• تک – تهران

• فینوا – تهران

• مرکز شتابدهی نوآوری – شیراز

• پرش – اصفهان

• شتاب ‌دهنده مخابرات – تهران

• شتاب دهنده فرهنگی قرآنی – تهران

• آی چیتا – تهران

• شتابدهنده فناوری‌ های همگرا – یزد

• شتابدهنده پیشگامان – تهران

• مرکز نوآوری و شکوفایی صنعتی ایران – تهران

• علی بابا – کیان نور زاگرس

• شرکت شهر آراز – قزوین

• نویک – اصفهان

• کمان – مشهد

 

بزرگترین شتابدهنده های خارجی

پس ار بررسی مهم ترین و معروف ترین شتاب دهنده های ایرانی می خواهیم به بررسی شتاب دهنده های خارجی برای افرادی بپردازیم که می خواهند ایده خود را در خارج از کشور رونق دهند تا به یک استارتاپ حرفه ای تبدیل شود. به همین دلیل در ادامه به شرح شتاب دهنده های خارجی برای این افراد پرداخته ایم که بزرگ ترین شتاب دهنده های خارجی عبارت هستند از :

• شتاب دهنده Hult Prize Global Accelerator

• شتاب دهنده Y Combinator

• شتاب دهنده TechStars

• شتاب دهنده ۵۰۰ Startups

• شتاب دهنده WAYRA

• شتاب دهنده CHANGELABS

• شتاب دهنده Conscious Venture Labs

• شتابدهنده Halcyon

• شتاب دهنده BongoHive

• شتاب دهنده Gaza Sky Geeks

 

جمع بندی نهایی

در جمع بندی نهایی این مطلب همان طور که از ابتدا با ما همراه بودید سعی کردیم ابتدا با معنا و مفهوم شتاب دهنده ها آشنا شوید تا با دانستن اینکه شتاب دهنده ها چه هستند به سراغ یک شتاب دهنده خارجی یا ایرانی برای ایده خود بروید. وقتی یک شتاب دهنده خوب برای خود انتخاب کنید خیال تان از بابت ایده و اینده کاری تان مطمعن خواهد بود می دانید چرا؟ چون اگر ایده تان ارزش سرمایه گذاری و بهترین شدن نداشته باشد چه شتاب دهنده های خارجی و چه شتاب دهنده های ایرانی آن را تایید نمی کنند در نتیجه ایده تان به مراحل جلوتر پیش نمی رود و همان ابتدای کار تکلیف تان مشخص می شود. بنابراین سعی کنید یک شتاب دهنده خوب برای ایده ای که در سر دارید تا تبدیل به استارتاپ موفق شود پیدا کنید. در سخن اخر این مطلب امیدوار هستیم مطالب فوق در این خصوص برایتان مفید بوده باشد و با بهره بردن از آن ها به زودی کسب و کار و استارتاپ شما هم جزو استارتاپ های معروف ایران و دنیا مانند دیجی کالا و … شود.

 

به اشتراک گذاری مطلب در