هر آن چیزی که باید در مورد استارت آپ ایرانی بدانید

استارتاپ یا استارت آپ یا startup واژه است که در طی این چند سال اخیر زیاد به شنیده ایم و توجه افراد زیادی را در ایران جلب کرده است تا یک استارتاپ راه اندازی کنند و کسب و کار خود را داشته باشند. البته وجود استارت آپ های موفق ایرانی نیز که آوازه رشد و موفقیت آن ها را همه ما شنیده ایم، در ترغیب افراد برای راه اندازی یک استارت آپ ایرانی بی تاثیر نیست. اما برای شروع و راه اندازی این کمپانی های نو که یک مسیر پر از ریسک و پر از تجربه های جدید است، نیازمند داشتن اطلاعات کافی در این زمینه است. در ادامه ما با پاسخ به سوال استارت آپ چیست و ویژگی های استارت آپ های موفق ایرانی و… خواهیم پرداخت.

 

استارت آپ چیست؟

تعاریف زیادی برای توصیف سوال پر تکرار” استارت آپ چیست؟” وجود دارد و همه آن ها در تلاش اند تا یک معنا و مفهوم را برسانند. به تعریف پیدایش startup نوعی از کسب و کار های جدید هستند که با یک ایده نو که در جهت رفع نیاز جامعه هدف است تاسیس می شوند. این نوع کسب و کار ها به دلیل ویژگی هایی که دارند، سریع رشد می کنند و چشم انداز و پتانسیل بالایی برای پیشرفت در آینده دارند. برخلاف باور عموم افراد ایرانی، این کمپانی های نو فقط در زمینه تکنولوژی و فناوری های نوین نیستند و از این دست کسب و کار های نو نیز وجود دارند که به صورت ستنی فعالیت می کنند اما اکثر استارت آپ های موفق ایرانی یا خارجی بر پایه فناوری و تکنولوژی های جدید برای رفع نیاز افراد راه اندازه شده اند و فعالیت می کنند.

 

تفاوت استارت آپ با کسب و کار های کوچک

بعد از پاسخ به سوال “استارت آپ چیست”، حالا به تفاوت میان این کسب و کار های نو و کسب های کوچک می پردازیم. بسیاری از کسب و کار های کوچک، اشتباها به عنوان استارت آپ شناخته می شوند در صورتی باید بدانیم که به هر کسب و کاری نمی توان یک startup گفت. در اینجا به بیان چند نمونه از تفاوت های این کمپانی های نو پا با کسب و کار های کوچک خواهیم پرداخت؛
• کسب و کار های کوچک برخلاف این کسب و کار های نو پا با یک هدف از پیش تعیین شده راه اندازی می شوند و طبق مسیری که دیگران هم آن را طی کرده اند پیش می روند و از موانع و مشکلاتی که در مسیرشان قرار خواهد گرفت تا حدودی مطلع اند اما استارت آپ ها به دلیل جدید بودن و نو بودن ایده ها، چالش ها و موانعی که با آن ها در مسیر رو به رو می شوند هم جدید خواهد بود.
• از دیگر موارد می توان به رشد سریع این کسب و کار های نو، انتظارات و چشم انداز ها و روش های متنفاوت تامین مالی و سرمایه آن ها اشاره کرد.

 

استارتاپ های ایرانی

 

معرفی استارت آپ های موفق ایرانی

رشد موفق برخی استارت آپ های ایرانی آنقدر زیاد و چشمگیر بوده است که اکثر مردم آن ها را می شناسند و از محصولات و خدمات این استارت آپ ها استفاده می کنند.

 

• دیجی کالا

مطمئنا دیجی کالا را می شناسید. رشد سریع این استارت آپ ایرانی آن را به یکی از موفق ترین استارت آپ های ایرانی تبدیل کرده است. فروشگاه آنلاین دیجی کالا از پر فروش ترین و پر بازدید ترین سایت فروشگاهی ایران است. دیجی کالا ابتدا مسیر خود را با نقد و بررسی وسایل الکتریکی شروع کرد و به مرور زمان مسیر فروش این محصولات را پیش گرفت و حالا در این فروشگاه هر چیزی را که فکرش را بکنید می توانید پیدا کنید و فارغ از اینکه کجا زندگی می کنید، به آسانی خرید کنید.

 

• اسنپ

وقتی عجله داشتید و وقت کم برای رسیدن به مقصد، این اسنپ بود که شما را نجات داد و در حداقل زمان شما را به مقصد رساند. اسنپ یک استارتاپی است که ایده تاکسی اینترنتی را در ایران اجرا کرد. درست است که این ایده، یک ایده نو و جدید نیست و نمونه های خارجی آن نیز وجود داشته اند اما تاکسی اینترنتی اسنپ در ایران اولین بار بود و با استقبال زیادی نیز رو به رو شد.
این استارت آپ ایرانی با ارائه یک اپلیکیشن موبایل این امکان را اینجا کرده است تا به راحتی و بدون اتلاف وقت با یک کلیک نزدیک ترین تاکسی را بگیرید. این استارت آپ ایرانی افرادی را که می خواهند به عنوان تاکسی زیر نظر این کمپانی فعالیت کنند را به همکاری و ثبت نام در اسنپ دعوت می کند و از طرفی مشتریان زیادی را با ارائه خدمات و پشتیبانی قوی و هزینه کمتر، جذب می کند.

 

• کافه بازار

این startup از بزرگترین فروشگاه های اپلیکیشن در ایران است. کافه بازار به صورت بازاری کوچک توانست بعد از محدویت هایی که گوگل برای کاربر های ایرانی در استفاده از گوگل پلی اعمال کرد، با ارائه انواع اپ های موبایل اندروید، نیاز کاربران را برای دریافت اپلیکیشن ها تا حدی رفع نماید. کافه بازار زمینه رشد را با قرار دادن اپلیکیشن های تولید داخلی، برای بسیاری از جوانان برنامه نویس و خلاق ایرانی فراهم کرد و توانست به یکی از مکان های معتبر برای دریافت اپلیکیشن های مورد نیاز تبدیل شود.

 

• تخفیفان

ایده تاسیس این استارت آپ موفق ایرانی واقعا مفید و پر کاربرد است. با توجه به اینکه امروزه نوع خرید بسیار از افراد به دلیل فروشگاه های اینترنتی تغییر کرده است، خدماتی که وبسایت تخفیفان ارائه می دهد واقعا لذت خرید کردن را بیشتر می کند. این سرویس آنلاین به گذاشتن انواع تخفیف ها روی انواع چیز ها، به شما کمک می کند خرید، تفریح، آموزش و… فرصت جدیدی را به ما برای تجربه هایی با هزینه کمتر می دهد.
این استارت آپ ایرانی در پی ارائه وب سایت تخفیفان، ورژن اپلیکیشن تخفیفان را نیز عرضه کرد تا به راحتی از تخفیف های انواع مکان ها، رستوران ها، فروشگاه ها و… مطلع شوید.

 

• علی بابا

در حوزه حمل و نقل و گردشگری، استارت آپ موفق ایرانی به نام علی بابا نقش موثری دارد. Start up علی بابا با ارائه انواع خدمات، سفر و رفت و آمد را بسیار راحت کرده است. علی بابا یک وب سایت کامل و معتبر برای خرید بلیط های هواپیما، قطار و اتوبوس است. همچنین این سایت علاوه بر فروش بلیط پرواز های داخلی، بلیط پرواز های خارجی و بین المللی و چارتر را نیز به مسافران ارائه می دهد.
این استارت آپ با محبوبیت و اعتباری که از جذب رضایت افراد به دست آورد، طیف خدماتی که ارائه می دهد را بیشتر کرد و در زمینه گردشگری نیز خدماتی مثل رزو هتل و تور های داخلی و خارجی را در اختیار افراد گذاشت. اپلیکیشن علی بابا نیز برای دسترسی و رزو راحت تر برای مسافران طراحی کرده اند و با پشتیبانی قوی که دارد توانست نظر های زیادی را جلب کند.

 

• دیوار

ایجاد یک بازار اینترنتی برای خرید و فروش لوازم دسته دوم فرصت جدید برای جلب توجه ها بود که استارت آپ ایرانی دیوار با تولید یک اپلیکیشن که شبیه سازی یک بازار کوچک است، این کار را انجام داد. اپلیکیشن دیوار فضایی را ایجاد کرده است تا افراد در هر شهری که زندگی می کنند، وسایل نو یا دست دوم خود را به صورت آگهی و رایگان برای فروش به اشتراک بگذارند وکسانی قصد خرید وسیله های دسته دوم را دارند از طریق صفحه آگهی موردنظرشان با فروشنده ارتباط گرفته و آن وسیله را خریداری میکنند.
از جمله مزیت های این اپلیکیشن رایگان بودن و نامحدود بودن برای گذاشتن آگهی است.

 

 

استارت آپ موفق ایرانی چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

سالانه تعداد زیادی استارتاپ در ایران شکل می گیرد و همه آن ها به امید رسیدن به موفقیت با سرعت شروع به راه اندازی شرکت می کنند. در صورتی که باید بدانیم همه استارت آپ های ایرانی که شکل می گیرند، موفق نمی شوند. این مسیر پر ریسک است و این نوع کسب و کار ها برای دوام آوردن و موفق شدن در این مسیر باید در برابر چالش هایی که پیش رو دارد، به خوبی عمل کند. به همین سبب در اینجا بیان می کنیم که یک استارت آپ موفق ایرانی چه ویژگی هایی را باید داشته باشد.

 

۱. قابلیت خلق ایده های نو با توجه به نیاز جامعه

استارت آپ های موفق ایرانی مدام به دنبال خلق ایده های جدیدی هستند که بتوانند نیاز اکثر افراد را برطرف کنند و از همین طریق محبوبیت به دست بیاورند و رشد کنند. شکست اکثر این نوع کسب و کار های نو، به این دلیل است که ایده هایی را پیاده سازی کرده اند که مورد نیاز و توجه جامعه نبوده است و استقبال نشدند.

 

۲. داشتن توانایی ریسک پذیری

همانطور که گفتیم، مسیر رشد یک startup پر از ریسک است. احتمال خطر سقوط در هر مرحله آن وجود دارد چون این کمپانی ها بر اساس یک ایده جدید و نو راه اندازی می شود پس مسیر آن هم جدید خواهد بود. مثلا ممکن است با مشکلات مالی همراه شود یا با استقبال جامعه هدف همراه نشود و… داشتن توانایی ریسک پذیری از قابلیت های یک استارت آپ موفق برای مواجهه با موانع غیر منتظره خواهد بود.

 

۳. داشتن تیم ها و اعضایی که دنبال کننده یک ایده باشند

برای داشتن یک استارتاپ موفق باید تمام افراد در آن همراه و یک سو با رهبر آن باشند، تا باعث تعامل و همکاری بیشتر شود.

 

۴. داشتن رهبر و بنیان گذاری که چشم انداز قوی داشته باشد

یک استارت آپ موفق ایرانی نیازمند رهبری است که دنبال ایده ها و راهکار هایی باشد که تا به امروز اجرا نشده اند و توانایی فکر کردن و الهام بخشیدن به تیم هایش را داشته باشد و فقط به توانایی های خود بسنده نکند.

 

۵. توانایی مقابله با مشکلات و چالش های پیش رو

مشکلات و چالش هایی زیادی است که این نوع کسب و کار های نو پا با آن ها مواجهه می شوند اما اینکه در برابر آن ها تسلیم شوند یا با آن ها مقابله کنند مهم است. رهبر این استارت آپ موفق ایرانی باید از توانایی پیش بینی و مدیریت این موانع برخوردار باشد تا مسیر پیشرفت را بتوانند طی کنند.

 

استارتاپ ایرانی

 

چگونه یک استارت آپ ایرانی را راه اندازی کنیم؟

راه اندازی استارت آپ ایرانی موفق مراحلی دارد که در ادامه به تشریح مراحل آن خواهیم پرداخت؛

 

۱. پیدا کردن ایده هایی که نیاز جامعه هدف را برطرف کند.

ایده های خود را یادداشت کنید. بررسی کنید و از خود بپرسید آیا پیاده سازی این ایده نیازی از جامعه را برطرف می کند؟ پاسخ به این سوال اگر مثبت بود به سراغ مراحل بعد بروید. در غیر این صورت مجددا روی ایده های خود فکر کنید و چیزی را پیاده کنید که بتواند مشکل یا نیازی را برای مخاطبانش برطرف کند.

 

۲. طراحی مسیر برای ایده خود

مسیری که ایده شما باید طی کند تا پیاده سازی شود را طراحی کنید تا یک طرح کلی از آن داشته باشید.

 

۳. ساخت اولین نمونه و نشان دادن آن به یک جامعه هدف کوچک

بعد از اینکه مسیر خود را تعیین کردید حالا باید آن ها را وارد دنیای واقعی کنید و بسازید و آن را بین تعدادی از افراد مثلا ۱۰۰ نفر عرضه کنید تا نظراتشان را درباره نمونه اولیه بدهند.

 

۴. رفع اشکالات نمونه اولیه

اشکالات و خطاهایی که نمونه اولیه محصول داشت را برطرف و اصلاح کنید.

 

۵. گرفتن شریک کاری و تشکیل تیم

بعد از گرفتن نتایج قابل قبول از نمونه اولیه به دنبال شریک کاری برای خود باشید تا در ادامه مسیر همراه شما برای رسیدن به موفقیت باشد و همچنین پیدا کردن افرادی که موافق با ایده و مسیر شما برای تشکیل تیم و ساخت نمونه های قوی تر از محصولتان، باشند.

 

۶. ثبت شرکت

در این مرحله شما باید شرکت خود را ثبت کنید و به صورت رسمی تر و قانونی مسیر خود را دنبال کنید.

 

۷. جست و جو برای سرمایه گذار

برخی استارت آپ های ایرانی برای تامین مخارج با مشکلات مالی رو به رو می شوند و به دنبال کسی هستند که روی کمپانی آن ها سرمایه گذاری کند، برخی نیز یا سرمایه شخصی خود تا یه حدی از مسیر را پیش روند و مشکلی برای تامین مخارج ندارند.

 

۸. عرضه کردن نسخه اولیه محصول در جامعه هدف بزرگ تر

نسخه اولیه محصول خود را به صورت عمومی ارائه کنید و به مرور مشکلاتش را اصلاح کنید.

 

۹. بررسی عملکرد و نظرات کاربران

همیشه به نظرات کاربران محصول خود اهمیت دهید و خطاهایی که محصول دارد را برطرف کنید تا بازخورد بهتری را دریافت کنید.

 

استارتاپ ویکند

استارتاپ ویکند

استارت آپ ویکند، یک گردهمایی و همایشی است که در طی ۳ ورز متوالی انجام می شود و در آن افراد زیادی مانند برنامه نویس ها، گرافیست ها، طراحان، سرمایه گذاران و شتابدهنده ها و… شرکت می کنند و به بحث و خلق ایده های نو می پردازند و در نهایت ایده های برتر که مدل کسب و کار کامل تری داشته باشند و خلاقانه تر باشند، بیشتر نظر سرمایه گذاران را جلب می کنند. این گردهمایی ها فرصت خیلی خوبی برای ایده ها و استارت آپ های ایرانی هستند که شرکت در آن می تواند موجب کسب تجربه بیشتر برای این استارت آپ های نو پا شود.

 

سخن پایانی

در نهایت می توان گفت مهم ترین راهکار و لازمه برای استارت آپ های موفق ایرانی یا خارجی، داشتن صبر و پشتکار است. به خصوص مسیری که استارت آپ های ایرانی طی می کنند، مسیری پر فراز و نشیب است. در واقع باید شکست باشد تا موفقیت معنا پیدا کند.